CEO Narratieve Mediation
Specialiteit en werkwijze van CEO is de zogenaamde narratieve mediation. Een feit is een feit, maar perceptie is de realiteit. Een conflict wordt gezien als een confrontatie tussen tegenstrijdige verhalen die vechten om de dominantie. Door de strijdende verhalen en percepties te deconstrueren ontstaat er ruimte om opbouwend te werken aan een alternatief verhaal.
De praktijk van de narratieve benadering is verre van abstract of vaag. Integendeel, het sluit juist aan bij hoe het merendeel van de mensen de werkelijkheid (de waarheid) om zich heen ervaart. De narratieve mediation is gericht op dat wat er speelt ónder de oppervlakte van het conflict. Door zich vooral te richten op de onderliggende structuren en de wederzijdse belangen wordt gewerkt aan een duurzame oplossing van het conflict.
Waarom mediation?
Mediation is het gezamenlijk oplossen van een geschil, met behulp van een neutrale, vakbekwame conflictbemiddelaar: de mediator. Veel conflicten zijn niet gebaat bij een juridisch steekspel. Procederen kost veel tijd, geld en energie. Daarnaast biedt een vonnis van een rechter lang niet altijd een oplossing voor het conflict.
De mediator staat niet boven de partijen. Hij doet geen ‘uitspraak’ van bovenaf. Hij begeleidt dit onderhandelingsproces. Bij mediation bepalen de partijen zelf de oplossing.
Mediator Dennis Molendijk
Mediation, conflictbemiddeling of coaching
Tijdens mijn opleiding tot mediator kreeg ik veel verbaasde vragen: wat brengt iemand uit het theater nou bij mediation, dat is toch bij uitstek het gebied van juristen en P&O mensen? Wat me daar bracht was mijn intuïtie. Wat ik er geleerd heb is dat juist mijn achtergrond (zie ook CEO-Dennis Molendijk) een ander perspectief geeft in de benadering van een conflict. Door mijn ervaring in het leidinggeven van complexe groepsprocessen schrik ik niet snel van een conflict. Hoe heftig of complex een conflict ook is, er is vrijwel altijd een weg om het constructief te krijgen. Dat maakt mediation voor mij zo inspirerend. Vooral wanneer ik in andere takken van sport (dwz niet in de kunsten maar in het bedrijfsleven en bij de overheid) interessante ontmoetingen heb met zeer diverse ‘beslissers’. Én wanneer je partijen de verantwoordelijkheid ziet nemen om het conflict te gebruiken om gezamenlijk verder te komen. Het is dan ook de dynamiek van partijen zelf die het succes van een mediation bepaalt. Een mediator begeleidt slechts het proces.
Conflictbemiddeling en coaching
Het klinkt wellicht vreemd, maar ik word regelmatig benaderd door mensen die in een conflict zitten dat eigenlijk nog niet voldoende is geëscaleerd. In dat geval zie ik mijn betrokkenheid vooral als conflictbemiddelaar of coach. Het is belangrijk om dat onderscheid te maken. Het heeft te maken met hoe partijen, maar ook de bemiddelaar in het proces staan.
Bij mediations is het conflict zodanig groot geworden dat een gang naar de rechter onvermijdelijk lijkt, maar niet wenselijk is, vanwege de kosten, vanwege de lange procedures of – en dat is vaak het belangrijkste – omdat een bindende uitspraak niet recht doet aan de belangen die onder de oppervlakte van het conflict spelen. De neutraliteit van de mediator is hierbij een essentiele factor. Partijen bepalen zelf de uitkomst en het succes van de mediation.
Wil je meer weten over CEO mediation en mijn werkwijze, neem dan contact op. Samen kunnen we kijken of ik wat voor je/het conflict kan betekenen en zo ja, welke benadering gewenst is.